Bojkotujte dánského výrobce Tulip, krmí nás sračkama a ještě se tomu směje.....

7. července 2015 v 7:54 | prvopodstata tm převzato |  Zdraví
....je to známo delší dobu a nebudeme raději ani hovořit o Éčkách a hormonech které se nacházejí v těchto produktech.....



Dánský producent dodává na český trh lančmít s drůbežím odpadem, zatímco Němcům nabízí za poloviční cenu zdánlivě totožný produkt z vepřového masa. Tajemný drůbeží separát však vyvolává otázky i za západní hranicí.

Luncheon Meat od dánského výrobce Tulip se pro Česko vyrábí z kuřecího separátu, pro Německo z vepřového masa foto: Michal Šula

Brány desítky továren přední dánské potravinářské společnosti Tulip Food Company opouští každý den tuny masových výrobků. Mezi nimi také konzervy s lančmítem, které končí na regálech českých a německých obchodů. Zdánlivě identická plechovka však obsahuje jiný produkt. Zatímco německá verze (prodávaná po názvem Frühstücksfleisch) je vyrobena téměř výhradně z vepřového masa, česká obsahuje 39 procent strojně odděleného drůbežího masa, lidově zvaného drůbeží separát.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<




Vyplynulo to ze srovnání 24 produktů nakoupených v Česku a Německu, které z iniciativy europoslankyně Olgy Sehnalové (ČSSD) udělala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a řetězec Albert (více čtěte zde). "Oba dva výrobky jsou vyrobeny ve stejném závodě, receptura je však radikálně odlišná," říká koordinátor projektu Jan Pivoňka z VŠCHT.

Strojně oddělené maso vzniká rozdrcením kostí se zbytky masa po odstranění kvalitní svaloviny. Je sice zdravotně nezávadné, oproti svalovině však méně hodnotné a nesmí se započítávat ani do obsahu masa v potravinách. Je však výrazně levnější a mezi výrobci proto oblíbenou náhražkou do masových produktů, která nahrazuje dražší suroviny.

Češi touží po drůbežím separátu, tvrdí výrobce

Jak však vyplývá z dat zjištěných VŠCHT, tuzemská verze byla i přes nižší kvalitu výrazně dražší. Při přepočtu na 100 gramů v eurech stojí "Frühstücksfleisch" 44 centů, zatímco český "Luncheon Meat" 86 centů. Jde tak o jeden z nejkřiklavějších případů, kdy na tuzemský trh směřuje produkt nejen méně kvalitní, ale navíc i výrazně dražší, než na západní trhy s výrazně vyšší kupní silou.




foto: Michal Šula
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ôk ôk | 7. července 2015 v 9:09 | Reagovat

Českým ignorantům to nevadí. Mají rádi i totální kafilérku Hamé, patřící jakýmusi Estoncovi. Jeden z největších humusů v regálech s hezkou etiketou a drahým, lebku vymývajícím marketingem.

TM: uváděj zdroj.

2 Radek Radek | 7. července 2015 v 10:58 | Reagovat

žijeme lépe a radostně...

děkujeme, Vendo Havle ;-)

3 bantustan bantustan | E-mail | 7. července 2015 v 13:55 | Reagovat

Ještě v době,kdy jsem žral maso,se na trampu podávala KVALITNÍ DELIKATESA,zvaná RUSKÝ POHRANIČNÍK..Byla to čínská vepřová konzerva,plněná KVALITNÍM obsahem..Podotýkám,že to bylo v době incidentu na řece USSURI..A dnes mám DVACETILETÉ jubilem vegetariánství..

4 ôk ôk | 7. července 2015 v 16:29 | Reagovat

[3]: Nebyla to nakonec ruská konzerva, vyrobená z té útočící čínské armády, která tam tak trochu záhadně zmizela?:))

5 bantustan bantustan | E-mail | 7. července 2015 v 18:47 | Reagovat

Nee,honosila se anglicko-rozsypaným čajem a dnešní tupci,co si mlaskají BABIŠOVÝM odpadním hospodářstvím ,by NATO stáli fronty...

6 Emil Emil | 7. července 2015 v 19:47 | Reagovat

[4]: Ondro, to byla jen potrava pro breathariány, fyzicky byli Čínani dematerializováni.

7 nunvy nunvy | 7. července 2015 v 20:28 | Reagovat

No pardon, ale tuhle šmakuládu jsem si nikdy nekoupil a kupovat nebudu. Kuře taky nejím, když už tak od malého chovatele. Napíchané kuře, které si s oblibou kupujete za bezva cenu, mimo jiné vytváří močovinu v kloubech...a proto pak bolí.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.